3D TechLab Maas en Waal

Binnen het 3D TechLab Maas en Waal van het Tech-Lokaal, kunnen allerlei zaken worden geprint zoals bedrijfslogo’s, visitekaartjes, promotiemateriaal of leuke cadeaus, te veel om op te noemen. Zowel bedrijven als particulieren en scholieren kunnen hier terecht. Naast deze 3D printservice leer je in het TechLab ook hoe je zelf in 3D ontwerp maakt met TinkerCad, Sketch-up of 3DS-Max. Het is ook mogelijk om producten of personen 3D te scannen. Over deze onderwerpen (printen, scannen, animaties en ontwerpen) zullen ook in de toekomst regelmatig workshops worden gegeven.

Eind 2014 heeft het Tech-Lokaal haar eerste zelfbouw 3D printer gekocht, de Ultimaker Original. Na hard werken en met kennis van veel lokale ‘experts’ lukte het half januari om het eerste product met succes te printen!
eerste 3D printer opgebouwt IMG_1549
Sindsdien hebben we veel expertise opgedaan met het printen van producten voor zowel kinderen/jongeren als voor enkele bedrijven. We hebben geleerd dat er heel veel mis kan gaan, maar van al deze foutjes en storingen hebben we veel geleerd. Dit was ook precies de opzet. Inmiddels hebben we drie 3D printers. Onze tweede 3D printer heeft als extra functie een ‘heated bed’ en onze derde printer kan zowel twee materialen tegelijk, als verschillende materialen printen.

In het Tech-Lokaal kregen wij onlangs de vraag, of we een fiets wilde printen voor de juf van een leerling. Dit bracht ons op het idee hier verder iets mee te gaan doen. We willen onze kennis van de 3D software en apparatuur graag delen met jongeren. Ook willen we bedrijven in Maas en Waal helpen die met 3D technieken willen starten. Zo kunnen bedrijven vanaf 21 september bij het 3D Techlab terecht om bijvoorbeeld hun bedrijfslogo of ander promotiemateriaal in 3D te laten printen. Scholieren kunnen hun eigen naam uitprinten voor op de deur van hun slaapkamer of zelf een fantasiedier of voorwerp ontwerpen. Zij zullen hiermee worden ondersteund door onze stagiaires en deskundige vrijwilligers.

Vanaf dinsdag 11 oktober is het 3D TechLab wekelijks op elke dinsdag geopend van 18.30 tot 20.30 uur en op woensdag van 15:00 tot 17:00 uur.

U kunt dan terecht voor:
– Vragen over TinkerCad 3D ontwerpen.
– Controle van het 3D print ontwerp, is het te printen?
– Prijs opgave voor u 3D print ontwerp of download design.
– Uitzoeken van een bestaand 3D ontwerp om te printen.
– Kiezen van de kleur(en).
– Printen van het 3D ontwerp, als er een printer beschikbaar is.
– Workshops 3D ontwerpen en printen (zie workshops, inschrijving vereist).
– Het scannen van een 3D voorwerp of persoon.

De entree is € 6,- exclusief print kosten. Bij een bezoek kunnen de ontdekplekken 3D ontwerpen (Sketch-up en Tinkercad) en 3D scannen gevolgd worden. 3D print opdrachten kunnen ook aangeleverd worden door het STL bestand door te mailen.

Zijn er vragen of speciale ontwerp- en/of printverzoeken? Stuur een mail naar: 3D@meerwaardemaasenwaal.nl.